De geplande Batang Toru dam is niet alleen onnodig om aan de energievraag te voldoen, maar is ook een bedreiging voor het lokale ecosysteem en de recent ontdekte maar bedreigde Tapanuli orang-oetan. Dit blijkt uit een rapport door een vooraanstaand internationaal consultancybedrijf.

De hydroelektrische dam is voor het eerst door North Sumatra Hydro Energy (NSHE) aangekondigd in 2012. Het project zou in 2022 voltooid moeten zijn en naar schatting 1,5 miljard euro kosten. Er zou een heel systeem gebouwd worden met o.a. een centrale, reservoir met overloop, generatoren, transformatoren, turbines en de gehele infrastructuur. Het was erg lastig voor NSHE om investeerders te vonden voor het project doordat de ene na de andere investeringsbank zich terugtrok.

Een greep uit de conclusies:

  • Er is nauwelijks vraag naar méér energie, aangezien Noord Sumatra inmiddels bijna volledig is voorzien van elektriciteit.
  • Er is helemaal geen sprake van het vervangen diesel aangedreven energiecentrales, want die zijn er niet.
  • Er wordt dus ook ‘dure geimporteerde diesel bespaard’, maar wel een buitenlands bedrijf betaald voor uitvoering waardoor geld uit de Sumatraanse economie wegvloeit.
  • De aannemer die het project zou gaan uitvoeren staat niet bepaald bekend om maatschappelijk verantwoord ondernemen.
  • De aangegeven hoeveelheden CO2 die bespaard zouden worden, zijn veruit overdreven.

… Dus het lijkt erop dat we maar blij moeten zijn dat die financiering niet rond komt.
Lees hier een uitgebreider artikel van onze partner Sumatran Orangutan Society op rainforestprojects.org.