Je ziet het tegenwoordig overal: luchtvaartbedrijven bieden hun klanten de mogelijkheid om de CO2-uitstoot van hun vliegreis te compenseren. Of de luchtvaartmaatschappij doet dat zelf. Gelukkig zijn mensen zich steeds meer bewust van de noodzaak hiervan. We weten inmiddels allemaal dat vliegreizen slecht zijn voor het milieu. Maar het aantal vluchten blijft toenemen. Of, bleef dat tenminste tot de Coronacrisis. Nu we nauwelijks meer vliegen, zien we ineens dat de lucht veel schoner is.

Een mogelijke vervolgstap kan zijn om de volgende keer toch eens met de trein te gaan. Pak een keer de Thalys en verken belle France. Disneyland Parijs is maar zo’n 4 uur vanaf Amsterdam. Of bezoek één van de mooie Franse nationale parken.

Maar soms moet je gewoon verder weg. Voor je werk. Of je wilt zo graag eens naar een tropisch eiland, en daar kom je nu eenmaal niet zo makkelijk met de trein. In dat geval lijkt het compenseren van je CO2 een goed alternatief.

In de praktijk is dat echter niet altijd het geval. Het AD meldt dat lang niet alle goedbedoelde projecten ook nuttig zijn. Er worden bijvoorbeeld wat boompjes geplant maar daarna worden die plantages niet verzorgd. Het gaat niet alleen om de boompjes planten, maar ook om de zorg daarna en de toewijding van en samenwerking met de lokale bevolking. Als je CO2 wilt compenseren, wat we van harte toejuichen, is het van belang om daarvoor gecertificeerde projecten te kiezen. Wij werken daarom samen met partners die het FSC-keurmerk voor hun projecten hebben. Ook kun je letten op het Gold Standard keurmerk of Plan Vivo.

Een andere optie is om zelf de CO2 van je reis te compenseren. Of vanuit je bedrijf je CO2 te compenseren, om bijvoorbeeld aan je duurzaamheidsdoelstellingen te voldoen. Als je contact met ons opneemt, bespreken we graag de mogelijkheden met je.