Moeten we ons zorgen maken over de gevolgen van Covid-19 op orang-oetans?

Mensapen zijn onze meest verwante familieleden, ze staan erom bekend luchtweginfecties van mensen op te lopen. Vooraanstaande wetenschappers hebben gewaarschuwd dat de Coronapandemie hele oreang-oetanpopulaties en andere mensapen van de kaart kan vegen.

Hoewel er nog geen mensapen zijn gevonden die het virus opgelopen hebben, worden al die populaties al bedreigd door diverse andere oorzaken zoals verlies van hun habitat en jagers. Het is daarom van groot belang dat het virus niet nog meer doden claimt.

Professor Serge Wich van de Liverpool John Moores University, zei:

“We weten niet welk effect het virus op ze heeft. Dus moeten we uit voorzorg beschermend optreden en het risico voorkomen dat ze het virus oplopen. Dat betekent toerisme stoppen, wat al in diverse landen gebeurt. Er kan minder onderzoek plaatsvinden, terughoudend zijn bij het oppakken van programma’s, maar mogelijk ook infrastructuren tijdelijk stopzetten. Projecten waarbij mensen in contact komen met mensapen moeten zoveel mogelijk beperkt worden zodat zij het virus niet kunnen oplopen.” (bron: BBC News)

In reactie op de pandemie heeft Indonesië 56 conservatiegebieden voor onbepaalde tijd gesloten voor bezoek. Daaronder valt ook het Gunung Leuser National Park, een populair gebied om orang-oetans in het wild te zien.

De mensen van SOS houden nauwlettend de ontwikkelingen op Sumatra in de gaten. Ze doen alles wat ze kunnen om hun collega’s in de conservaten te helpen door fondsen te werven en bewustwording te creëren in de UK. Het is van groot belang de conservatieteams weer in het veld te krijgen zodra de Coronamaatregelen dat toestaan, dus doneer wanneer je kunt.