Op BBC1 wordt een serie uitgezonden over aapachtigen: Primates. De tweede aflevering is een prachtig beeld van de Tapanuli orang-oetans. Later dit jaar zal de aflevering bij ons ook uitgezonden worden.

De Tapanuli orang-oetans zijn pas sinds 2017 geregistreerd als een aparte soort. Er leven maar 800 van deze dieren in het wild; daarmee zijn ze de meest bedreigde mensapen. De binnenkort te bouwen omstreden Batang Toru dam is een directe bedreiging voor de dieren, aangezien die een groot deel van hun habitat zal doorkruisen.

De Sumatran Orangutan Society (SOS) heeft het op zich genomen verschillende organisaties en experts samen te brengen in een poging de bouw van de dam een halt toe te roepen, door onder andere juridische en financiele bijstand te bieden. Hiermee hebben ze reeds een succes geboekt: na een protestactie georganiseerd door SOS, is de bank die het bouwproject financiert het gesprek aangegaan met de verschillende partijen. Het gevolg is dat ze de financieren ingetrokken hebben.

SOS heeft dus een goede hoop de bouw te kunnen stoppen. En wij hopen natuurlijk mee.