Interview met Madelon van Waalwijk-van Doorn van Zorggroep Reinalda.

Madelon van Waalwijk-van Doorn werkt sinds maart 2019 bij Zorggroep Reinalda als gebouwbeheerder bij Zorggroep Reinalda. Daarvoor heeft ze gewerkt bij Renewi, waar we bij Beautiful Cups natuurlijk mee samenwerken. Toen ze bij Zorggroep Reinalda binnenkwam, viel haar oog meteen op de plastic bekers die gebruikt werden. ‘Ik dacht meteen al, dit zouden eigenlijk kartonnen bekers of anders servies moeten zijn’.

Bij Zorggroep Reinalda zijn ze bewust met duurzaamheid bezig. Ze zijn zich bijvoorbeeld aan het voorbereiden op the Green Deal. Vanuit dat oogpunt vond Madelon ook een draagvlak voor andere bekers. Ze was al bekend met een paar van duurzame bekers. Ze ging op onderzoek uit, want ze wilde het meteen goed aanpakken. ‘Dus dat we niet kartonnen bekers zouden aanschaffen en ze vervolgens in de prullenbak zouden gooien, maar dat je ze ook gelijk duurzaam kon verwerken’. Toen ze op dat moment een bericht kreeg van Robert Wolff over Beautiful Cups, sprak het idee haar meteen aan. ‘De timing was echt zo perfect. Hij kwam met die orang-oetan, en toen was ik stiekem toch wel een beetje verkocht’. Madelon heeft met haar collega’s wel onderzoek gedaan. Maar het is echt het achterliggende verhaal dat haar aansprak. ‘En als die tarieven nagenoeg hetzelfde zijn, dan is die keus weer snel gemaakt’. Ze heeft een doos met monsters bij de Raad van Bestuur gebracht. ‘Dat vond ik wel belangrijk, dat je niet alleen een offerte hebt maar dat het ook zichtbaar is’.

Deel van het concept van Beautiful Cups is de kick-off, waarbij we de nieuwe bekers introduceren bij de gebruikers. ‘Ja, met onze orang-oetan. Dat was echt grappig. Hij gaf iedereen een banaan in een koffiebeker. Dat werd echt leuk ontvangen. De collega’s en vrijwilligers waarderen dat er iets gedaan wordt. En ook de bewoners werden erbij betrokken.’ Zo gaat de gedachte veel meer leven. ‘Er zijn medewerkers en bewoners die naar je toekomen, een praatje aangaan en graag meer willen weten. Waarvan zijn die bekers gemaakt? Wat is jullie doel? Die mensen zijn natuurlijk echt heel geïnteresseerd. Dat is mooi om te zien. De dag daarna heb ik een mail gestuurd, met nog eens uitleg over hoe het werkt. Je hebt een beker, je pakt je koffie. Je probeert de beker opnieuw te gebruiken. Vervolgens doe je hem in de bekerbak. Het was belangrijk dat men dat weet, niet alleen dat dit een nieuwe beker is.’ Nog niet alle bekerbakken waren al geplaatst. Madelon: ‘Dan weet je ook gelijk dat het werkt, als mensen om die bakken vragen. Dat betekent dat mensen zich wel degelijk bewust zijn, in plaats van dat ze het in de afvalbak gooien.’

Thuis probeert Madelon zoveel mogelijk te recyclen. ‘Ik scheid natuurlijk het afval. Plastic apart,  en je hebt natuurlijk je groenbak, papierbak en karton. Ik ben nu de zolder aan het opruimen, en alle elektrische apparatuur ga ik dan wegbrengen. Wat nog bruikbaar is gaat naar de kringloop. Ik zie mensen ook wel eens batterijen bij het restafval gooien, dat is niet oké.’ Ook bij Zorggroep Reinalda voert Madelon dit door. ‘Oude meubelen of dingen hier in huis die niet meer gebruikt worden geven we aan de kringloop. Oude printercartridges en telefoons gaan naar Stichting Aap’.

In de toekomst zou Madelon graag eens één van de Rainforest Projecten bezoeken. ‘Dat lijkt me wel heel gaaf.’ En dat gunnen wij Madelon natuurlijk van harte.