Een lang gekoesterde wens is in vervulling gaan: het Beautiful Cups-concept uitrollen naar andere landen. Dit heeft geresulteerd in een uitdagend nieuw Rainforest Project: Mpingo in Tanzania.

Waarom Tanzania?

Om het juiste project en NGO te kiezen, hebben we samen met onze partner FSC een aantal projecten uitgezocht. De NGO moest aan een aantal kernwaarden voldoen:

 

  • Nieuwe bomenaanplant en duurzaam bosbeheer
  • Beschermen en het behouden van het rainforest
  • Het ondersteunen van de ontwikkeling van de lokale bevolking met kennis
  • Beschermen van wildlife
  • Goede communicatie en rapportage hebben
De winnaar werd al snel duidelijk: Mpingo uit Tanzania. We zijn enorm enthousiast over hun werkwijze en aanpak. Mpingo is een NGO die FSC gecertificeerd is. Dit houdt in dat FSC deze NGO ondersteunt en begeleidt in duurzaam bosbeheer en het aanplanten van nieuwe bomen.

Tanzania heeft een enorm oppervlak met een wijds en schitterend rainforest wat beschermd wordt door de overheid van Tanzania. Het beschermde natuurpark Selous is even groot als Nederland. De overheid heeft een strikt beleid wat houtkap en illegale houtkap betreft. Daarnaast zoekt men naar de beste en meest duurzame manier om de bevolking te laten profiteren van de houtkap. Bomen kappen is ook: bomen planten.

De reis naar Tanzania

Na genoeg mailoverleg en telefoontjes reisden Beautiful Cups en FSC naar Tanzania om de NGO te bezoeken. Op 24 januari arriveerden we in het dorp Kibilio aan de Indische oceaan. Het Beautiful Cups-team bestond uit vier adviseurs uit het Nederlandse en Zuid-Afrikaanse bedrijfsleven. Het team was samengesteld om vanuit hun ervaring en kennis mij te adviseren, wat zeer boeiende gesprekken opleverde.

De ontvangst was zeer hartelijk. De lokale overheid was onze eerste stop want zij moesten toestemming geven. Het gesprek met de districtscommissaris de heer Christopher Ngubiagai, was zeer onderhoudend en prettig. Het viel ons op hoe goed hij op de hoogte was van Beautiful Cups en FSC. We kregen begeleiding van een ambtenaar van de afdeling Forestry tijdens het bezoeken van de dorpen. En het Swahili werd vertaald door een Britse medewerkster van Mpingo.

 

Mpingo

Mpingo begeleidt 40 dorpen met duurzaam bosbeheer onder de normen van FSC. De opbrengst van houtkap komt ten goede aan het hele dorp en gaat naar scholing, zorg etc. We hebben in diverse dorpen met verschillende mensen uit de dorpsraad gesproken. Uit de gesprekken werd al snel duidelijk dat deze NGO perfect past in onze Rainforest Project. Ze voldoen ruimschoots aan alle kernwaarden en onze wensen. We bezochten de dorpen, scholen, het dorpshuis, zorgcentra en natuurlijk de opslag waar nieuwe bomen klaarstaan voor beplanting. In één dorp stonden er al 19.000 stuks klaar!

Het leven in Tanzania

Het gedeelte van Tanzania dat wij bezochten is arm. De dorpen hebben een gebrek aan alles; zorg, water etc. Het was schokkend te zien hoe moeders en hun kinderen niet de zorg krijgen waar elk mens recht op zou moeten hebben. Een reden te meer om Mpingo welkom te heten bij onze Rainforest Projects.

En nu?

We gaan direct aan de slag. Dat betekent financiële ondersteuning voor het planten van bomen en we bekijken welke bedrijven en organisaties kunnen helpen het leven te verbeteren in de dorpen. Daarnaast helpen we afzetmarkten te vinden voor het hout in Europa. Dit draagt bij aan ons duurzame beleid en zo compenseren we CO2. Ook gaan we ziekenhuizen benaderen om oude bedden, matrassen en apparatuur af te staan.

Hoe kun jij helpen?

Hoe meer Beautiful Cups we verkopen hoe meer geld er is voor de Rainforest Projecten. We bieden een prachtig product voor elk bedrijf met een duurzaamheidsbeleid. Ondersteund met gerichte en mooie communicatie, die voor elke organisatie vele mogelijkheden biedt.

Het behoud van het rainforest gaat ons allemaal aan. Het zijn tenslotte de longen van de aarde en daar hebben we allemaal een verantwoording in. Het rainforest en haar bewoners heeft ons hard nodig, nu meer dan ooit.

Beautiful Cups groeit en door de toename van meer klanten en dus omzet kunnen we meer bomen planten en meer doen voor het rainforest en haar bevolking. De doelstelling is om in de vier rainforest-continenten (Azië, Afrika, Zuid-Amerika en Australië) bomen te planten en lokale projecten te ondersteunen. De volgende doelstelling voor 2019: Zuid-Amerika (Brazilië).

Beautiful Cups =
New Rainforest =
less CO2
and contributes saving the climate.

Be Beautiful and save a Tree!