Mchakama is een dorp op 65 km van de stad Kilwa Masoko. Je doet er ongeveer 90 minuten over om het dorp met de auto te bereiken. Het dorp is ook bereikbaar met motor of fiets vanaf het knooppunt Mavuji. De meeste dorpelingen zijn kleine boeren. Ze beoefenen conventionele landbouw, terwijl sommigen ook kleinschalige houtskoolproducenten, veehouders en boshouthakkers zijn. Dat gezegd hebbende, deze activiteiten oefenen druk uit op het bos, terwijl het bos de belangrijkste bron van inkomsten is.

WWF Tanzania en MCDI werken aan het vergroten van de capaciteit voor ecotourisme, naast het werk aan het bosherstel. Door duurzaam met de bossen om te gaan kan het natuurtoerisme in het dorp bevorderd worden. Inmiddels zijn er 6 gemeenschapsleden (4 mannen en 2 vrouwen) getraind in gidsvaardigheden. Er zijn 4 toeristische attracties en 35 km aan wandelpaden in kaart gebracht. Ook steunt de United State Forest Service (USFS) de voorbereiding van een ecotoeristische documentaire over 3 bezienswaardigheden, in het dorp Mchakama, 1 in het dorp Kiwawa en Kilwa Kisiwani in Kilwa Masoko om het toerisme bekender te maken.

De bomen en bosdieren zijn niet de enige aspecten van toeristische waarde. Er zijn ook veel andere bezienswaardigheden zoals natuurlijke historische grotten, stalactieten en stalagmieten, staande rotsen en verschillende soorten vogels. Bezoekers kunnen onder andere vogels kijken, natuurlijk bezienswaardigheden bekijken, wandelen, kamperen, rotsklimmen en verschillende waardevolle hardhoutsoorten het identificeren van, terwijl ze genieten van de landelijke schoonheid van het dorp Mchakama. Om de toeristische bestemmingen te promoten, bezochten tien binnenlandse toeristen uit Kilwa Masoko de Namilonji-rots en grotten, één van de sites in Mchakama Village Land Forest Reserves (VLFR). Dit was voor de meesten een eye-opener, omdat ze niet hadden kunnen dromen dat Mchakama en de omgeving zo mooi zou zijn. Daarom staat er inmiddels een tweede bezoek aan het dorp in de planning. Dit waren een paar van de reacties op de reis:

“Dit is de mooiste omgeving in Kilwa ooit. Ik wist niet eens dat we zo’n mooie plek hebben om te ontspannen hier in Kilwa District. Ik neem mijn familie en mijn vrienden uit Dar-es-Salaam tijdens de vakantie graag mee om te genieten van de schoonheid van Mchakama.” Yusuph Moshy; TRA Officer bij Kilwa Masoko.

“Mijn droomplek om keer op keer te bezoeken” Reginald Mpaluka uit Kilwa Masoko.

Lokale toeristen rusten uit in de VLFR. Foto: Joel Fares – MCDI

 

Lokale gids demonstreert rotsklimmen. Foto: Joel Fares – MCDI

 

Toeristische bezienswaardigheid nabij Mchakama VLFR. Foto: Joel Fares – MCDI