Grote bedrijven in Groot-Brittannië zullen voortaan moeten aantonen dat de productie van grondstoffen in hun toeleveringsketens voldoet aan de lokale milieuwetten.

Nieuwsuitzendingen meldden deze week dat onder nieuwe regeringsplannen, het Britse supermarkten verboden zal worden rundvlees, soja en andere belangrijke goederen te verkopen die afkomstig zijn van illegaal ontbost land. Bij de productie van grondstoffen zoals soja, cacao en palmolie moeten voldaan worden aan lokale regelgeving. Grote bedrijven die dit niet doen, lopen risico op boetes.

Het is goed om te zien dat men dit soort wetgeving ziet zitten. Maar SOS deelt de zorgen van veel andere milieugroeperingen over hoe gemakkelijk het zou kunnen zijn om de verboden te omzeilen.

“Grondstoffenproducenten zouden misschien één ‘duurzame lijn’ kunnen hebben, maar daarnaast doorgaan met het vernietigen van bossen elders. Waardoor het probleem gewoon naar de achtertuin van iemand anders verschuift” – Elena Polisano, Greenpeace U.K.

Voorlopig blijft het de verantwoordelijkheid van de consumenten om onderzoek te doen naar wat we kopen. Je kunt bijvoorbeeld producten vergelijken met de WWF Palm Oil Buyers Scorecard. Lees hier meer over palmolie, inclusief het standpunt van onze partner SOS over duurzame palmolie.