De afgelopen maand is druk geweest bij MCDI. In Tanzania is juni het begin van het lange droge seizoen na maanden van zware regen. Dat betekent dat ze nu wachten met het planten van bomen tot het weer gaat regenen regen het einde van het jaar. Tot die tijd richten ze zich op verantwoorde houtoogst.

Ze gebruiken een op mensenrechten gerichte aanpak voor de conservatie van de wouden, met als doel om lokale gemeenschappen te leren om op een duurzame manier voldoende inkomsten uit de bossen te genereren. In september 2009 hebben ze een eerste commerciële houtkap gefaciliteerd in een dorpsreservaat. Door hun werkwijze bracht de oogst honderd keer meer op per stam dan de traditionele methoden. Inmiddels beschikken ze over twee mobiele zagerijen die eigendom zijn van de gemeenschap. De tweede is dit jaar voor het eerst gebruikt. Deze worden in de hele gebieden gebruikt. In 2009 kregen de eerste Forest Stewardship Council (FSC) certificering voor door de gemeenschap beheerde natuurlijke bossen van heel Afrika. Die certificering wordt overal erkend als de gouden standaard voor duurzaam bosbeheer. Sindsdien hebben ze het gebied dat volgens FSC-normen wordt beheerd uitgebreid naar 200.000 hectare; meer dan de helft van het gebied dat MCDI ondersteunt.

Dit jaar zijn ze begonnen met kappen in Sautimoja in het Tunduru district en Mchakama in het Kilwa district. Er zijn totaal 2500 planken Mninga geoogst in Sautimoja en 400 planken Mkongo in Mchakama. Na het kappen gaat het hout door een proces van timmeren en zagen, waarna het overgebracht wordt naar de droogoven op zonne-energie om gedroogd te worden, zodat het hout zijn kwaliteit behoudt.

Ook brengt MCDI de bewoners in contact met kopers, zowel binnen Tanzania als internationaal. Zo zorgen ze voor de beste verkoopprijs, en gaan de inkomsten terug naar de gemeenschappen. Daar komt het geld ten goede van projecten ter bevordering van de gemeenschap. En het is ze gelukt om Tanzaniaanse bedrijven te vinden die deze specifieke houtsoorten willen kopen, en die ook echt willen helpen een verschil te maken door duurzaam en maarschappelijk verantwoord hout te kopen.

Het hout dat in juni gekapt is, is maar een klein deel van de hele opbrengst die dit jaar verwacht wordt, en we houden je op de hoogte van de vorderingen!