Sinds augustus 2019 werkt Sumatran Orangutan Society met een nieuwe projectpartner op Sumatra: Nature for Change (NFC). Het NFC-team werkt nauw samen met de bewoners van  de buffergebieden direct rondom het Leuser National Park. In die gebieden worden vaak rubberbomen geplant of kleine olieplantages. Eén van de doelen van NFC is daarom om de bewoners te leren om inkomsten uit andere bronnen te vergaren. Bijvoorbeeld door meer verschillende fruitbomen te planten en bijen te houden. Op die manier verliezen de boeren minder oogst aan dieren, en zullen geen dieren hoeven te verwonden om hun oogst te beschermen.

In 2019 heeft NFC de boeren in staat gesteld 5000 fruitbomen te planten, en 5000 bomen voor herbebossing in 2020. Ook zijn bewoners onder begeleiding van het team begonnen met het houden van bijen. Een expert heeft het project bezocht en de boeren geleerd bijenkorven op te stellen. Afhankelijk van het weer zullen deze korven binnen afzienbare tijd gevuld zijn.  Door de honing te oogsten en verkopen, creëren de boeren duurzame inkomsten.

NFC is recent ook begonnen met een grenspatrouilleteam. In januari 2020 is het team getraind door mensen van het National Park. Inmiddels zijn de begonnen met het onderhouden van de paden in het grensgebied rond het nationale park. Ze repareren bebording en documenteren wildsporen en tekens van dierenleven in het grensgebied. Ze hebben ook contact mer de boeren die in het gebied rond het park wonen. Ze winnen hun vertrouwen en krijgen inzicht in hun gevoelens over het dierenleven.

Het team heeft ook cameravallen geïnstalleerd langs wildsporen in het buffergebied. Zo leren ze het dierenleven beter kennen. Dit helpt hen om te bemiddelen tussen de belangen van de boeren en de dieren. Met deze cameravallen zijn onder andere al wilde varkens waargenomen, Thomaslangoeren en stekelvarkens op doortocht. Deze informatie is van onschatbare waarde voor hun werk met de boeren, hun oogst en het bos.