De Human Orangutan Conflict Response Unit (HOCRU) werkt in de frontlinie van de bescherming van orang-oetans op Sumatra. Ze staan 24/7 met drie teams klaar om noodoproepen te beantwoorden. Ze redden de kritisch bedreigde Sumatraanse orang-oetans en Tapanuli orang-oetans uit gevaarlijke situaties en helpen hen weer in beschermde gebieden vrij te laten.

Deze reddingsmissies bestaan doorgaans uit het rijden van honderden kilometers, veelal over ongebaande paden. Daarom is het van vitaal belang dat ze over betrouwbare vierwielaangedreven terreinwagens beschikken. Het South Aceh-team, dat in 2019 nog een orang-oetan met 74 schotwonden redde, heeft momenteel grote problemen met hun pick-up. Hij is vaak kapot en de reparaties drukken zwaar op het budget van HOCRU.

Het team doet wat het kan om nog steeds alle orang-oetans te redden. Maar ze hebben eigenlijk gewoon een nieuw voertuig nodig; een vierwielaangedreven truck die groot genoeg is om het team en een orang-oetan veilig te vervoeren. Een tweedehands truck kost ruim 13.000 euro, maar met een tweedehands auto zou het niet lang duren voor de ellende van kapot gaan en repareren weer begint. de Sumatran Orangutan Society (SOS) wil daarom €29500 euro inzamelen om een nieuwe pick-up voor ze te kopen, die tenminste een tijd mee zal gaan. Daarbij kan SOS alle hulp goed gebruiken. Als je iets wilt bijdragen kan dat hier.