In Indonesië, op het mooie eiland Sumatra, is helaas een deel van het orang-oetanhabitat in het Gunung Leuser National Park vernietigd door illegale palmolieplantages. De Sumatran Orangutan Society werkt hard aan het herplanten van bomen om het leefgebied te herstellen. Inmiddels zien ze al wat mooie resultaten. Er komen dieren terug naar de herstelde gebieden, zoals orang-oetans, olifanten, honingberen, gibbons, Bengaalse tijgerkatten en veel bedreigde vogelsoorten. De Sumatran Orangutan Society werkt samen met de lokale bevolking, om ze op te leiden en aan te moedigen om de beschermers van hun bos en dieren te worden.

In de laatste 25 jaar is bijna de helft van Sumatra’s bossen verloren gegaan, waaronder grote delen van het Gunung Leuser National Park. Deze bossen zijn van vitaal belang voor het overleven van orang-oetans en andere ernstig bedreigde dieren zoals Sumatraande tijgers, olifanten, en neushoorns en zo’n vier miljoen mensen zijn afhankelijk van het Leuser Ecosystem voor bijvoorbeeld hun waterzuivering en voedselvoorziening.

Door bomen te planten waar bossen verloren zijn gegaan, herstellen ze het habitat. Ze proberen de lokale bevolking in staat te stellen het park in de toekomst te beschermen. Ze planten organische boomkwekerijen en informatiecentra bij de aangetaste gebieden. Ze trainen de plaatselijke gemeenschap in het herstellen van de bossen. Het project dat geconcentreerd is op de herbebossing van het nationale park, omvat onder andere het planten van duizenden zaailingen.

Met minder dan 14.600 wilde dieren, zijn de Sumatraanse orang-oetans kritisch bedreigd. Het zou de eerste kunnen zijn van de Grote Apensoorten die kan uitsterven als we niet nu in actie komen om ze te redden. Hun regenwouden verdwijnen met een alarmerende snelheid. Behalve het herstellen van de wouden, richt men zich op het creeeren van bewustzijn, opleiding en training aan de lokale gemeenschappen, zodat die voortaan hun bossen kunnen beschermen.

Mocht je een donatie willen doen om dit project te steunen, dan kan dat hier.