COVID-19, het Coronavirus, is een wereldwijde ramp. Eén die de complete wereldbevolking raakt. Mensen verliezen hun naasten, bedrijven moeten sluiten en veel niet-overheidsbedrijven zoals wij ervaren de gevolgen.
In deze moeilijke tijden past MCDI verschillende technieken toe om zaken lopend te houden en te zorgen dat het dagelijkse werk veilig en verantwoord gedaan kan worden. Ze doen wat ze kunnen om hun mensen gezond en veilig te houden. Dat betekent bijvoorbeeld veel telewerken en dagelijks controleren welke maatregelen de overheid voorschrijft. Omdat ze in verschillende gebieden werken, controleren ze constant de gevolgen van COVIG-19 en de maatregelen bij de verschillende teams en lokale gemeenschappen waar ze mee werken.
Onze vele projecten zoals het planten van bomen, hangen af van de deelname van zowel de lokale bevolking als Field Officers om de projecten in stand te houden. Maar door de verspreiding van het Coronavirus in Tanzania hebben ze helaas moeten besluiten de projectbezoeken tijdelijk uit te stellen. Ze zullen deze situatie herbeoordelen over een maand. Deze beslissingen hebben ze weloverwogen genomen, omdat de gezondheid en veiligheid van alle betrokken voorop moet staan. Door de bezoeken uit te stellen hopen ze te helpen de verspreiding van het virus naar kwetsbare gemeenschappen te beperken. De gezondheidsvoorzieningen zijn daar erg minimaal en de gevolgen zouden verstrekkend zijn.
Momenteel is het regenseizoen in Tanzania. Er lopen momenteel niet veel projecten, zodat de impact op klein is. De field officers kunnen de boomplantages in het Kilwa District niet meer bezoeken. Maar ze hebben vertrouwen in de gemeenschappen en met name de Village Natural Resource Committees. Die hebben veel kennis en capaciteit om de nieuw geplante bomen in hun tree nurseries in Mchakama, Nanjirinji A en Liwiti te verzorgen. Intussen verzorgen de field officers de tree nursery bij het kantoor en kweken daar alvast nieuwe bomen op.
En gelukkig is er niet alleen maar slecht nieuws. Ze hebben een grootschalig doorlopend project, gericht op het verbeteren van de sociale, economische en milieuvoordelen van de bossen uit te breiden naar de Ruanga, Nachingwea en Liwale districten. Hierbij krijgen ze steun van Forestry and Value Chains Development Programme (FORVAC). Field officers betrokken bij dit project zijn langdurig ter plaatse om de implementatie te begeleiden. Zij kunnen hun werk dus voortzetten met weinig tot geen risico het virus op te lopen of te verspreiden
Hoewel ze hoopvol zijn dat het Coronavorus weinig langdurige effecten zal hebben op hun werk, zijn ze zich ervan bewust dat dat toch kan gebeuren. Ze bekijken de situatie per dag en proberen alles te doen wat mogelijk is om in te spelen op het nieuwe wereldklimaat. Ze doen alles voor de gezondheid en veiligheid van hun medewerkers en de inwoners van de gemeenschappen, ook als dat betekent dat ze een tijd op afstand moeten werken.