Hoewel COVID-19 de werkzaamheden bemoeilijkt, heeft SOS toch nog flink wat bereikt in 2020. Dit zijn de mooiste resultaten.
Habitatherstel
Omdat een aantal medewerkers van het restauratieteam van OIC ter plaatse wonen, konden ze blijven werken tijdens de COVID19-lockdowns op Sumatra. Zo hebben ze alsnog door 132.856 zaailingen kunnen planten en 228 hectare land hersteld.
Een paar weken geleden hadden we een prachtig voorbeeld van de positieve effecten van dit werk, toen Rio (Restoration Manager) video vastlegde van enkele wilde orang-oetans die fruit aten van bomen die waren geplant op de herstellocatie van Cinta Raja. Je kunt de video hier bekijken.
Noodhulp
De nationale parken van Indonesië werden aan het begin van de pandemie gesloten om mensen en orang-oetans te beschermen tegen COVID19. Daardoor kwamen honderden gezinnen zonder inkomen te zitten. In de eerste fase van onze oproep om de gidsen en hun families te helpen, heeft SOS geld ingezameld om noodvoedselpakketten te kopen voor 558 gezinnen in Bukit Lawang, Ketambe en Tangkahan. Sinds oktober hebben ze geld ingezameld om een Forest Friendly Livelihoods-project te starten om mensen op langere termijn te ondersteunen.
De drie teams van de Human Orang-oetan Conflict Response Unit hebben hard gewerkt tijdens de quarantaines op Sumatra. Ze hebben dit jaar 22 orang-oetans gered. Sommigen konden onmiddellijk worden vrijgelaten in veilig bos. Anderen zijn in beslag genomen uit de dierenhandel en moeten worden gerehabiliteerd voordat ze uiteindelijk worden vrijgelaten. SOS heeft in maart 2020 een oproep gedaan om geld in te zamelen om het team van Zuid-Atjeh te helpen een nieuwe vrachtwagen te kopen. Tot nu toe hebben ze meer dan € 17.700 opgehaald. Dat is overigens nog niet genoeg voorde nodige nieuwe truck, doneren kan nog steeds.
Werken met mensen
Ondanks dat ze enkele maanden virtuele lessen hebben moeten volgen tijdens de COVID19 lockdown, hebben de studenten van Leuser Nature School dit jaar toch ook kunnen deelnemen aan tal van natuuractiviteiten. Elke vrijdag hebben ze Jumat Bersih (Clean Friday), waar ze werken aan het verbeteren van de gezondheid van hun omgeving. Een recente activiteit van Jumat Bersih was het planten van citronella rond de paden die naar de school leiden, als een natuurlijk afschrikmiddel tegen muggen.
De uitbreiding van de Leuser Nature School boekt ook grote vooruitgang, dankzij de steun van zowel zakelijke als individuele donateurs. De nieuwe klaslokalen zijn bijna klaar. Volgend schooljaar zullen ze veel meer studenten kunnen ontvangen.
Zonder de betrokkenheid van de lokale gemeenschap is het onwaarschijnlijk dat bosherstel op de lange termijn succesvol zal zijn. Dus worden lokale inwoners betrokken bij elk herstelproject dat onze partners uitvoeren. Dit jaar heeft OIC het initiatief van hun vrouwenplantgroepen uitgebreid. Ze hebben nu groepen actief op de herstellocaties van Bukit Mas, Cinta Raja III en Singkil. Nature For Change heeft een succesvol Green Camp geleid voor jonge mensen die in het Gunung Leuser National Park wonen. Ze blijven samenwerken met mensen die in de bufferzone rond het park wonen, om hen te helpen hun inkomen uit duurzame bronnen te diversifiëren en te verbeteren.