Dit jaar hebben we hier op kantoor opnieuw met veel genoegen de balansen opgemaakt. We worden er altijd heel blij van als we weer een aantal mooie bomencertificaten mogen opmaken voor onze klanten! Door alle coronamaatregelen en thuiswerken wordt er minder koffie en thee gedronken op de meeste kantoren. Dat is ook duidelijk terug te zien in de afgenomen bekers, en dus hebben we dit jaar helaas minder bomen kunnen laten planten. Toch hebben onze partners SOS en MCDI ook in 2020 flinke resultaten geboekt die we graag met jullie delen.

Mpingo Conservation & Development Initiative (MCDI), Tanzania

In Tanzania heeft MCDI de lokale gemeenschappen geholpen om duurzaam geteeld hout te verkopen aan de juiste bieders. Hiermee hebben ze 197.315.000 Tanzaniaanse Shilling verdiend, omgerekend zo’n 71.000 euro. Van deze opbrengsten is 45% door de gemeenschappen terug geïnvesteerd in duurzaam bosbeheer; zoals ziektekostenverzekeringen, veiligheidsmateriaal en patrouilles. De rest van de opbrengsten wordt besteed aan het verbeteren van het welzijn, medische zorg voor onder andere zwangere vrouwen en onderwijs.

Er zijn in totaal 15.049 zaailingen geplant. Dat zijn inheemse soorten, deels exotische commerciële soorten en deels vruchtdragende bomen. Hierbij is de plaatselijke bevolking veel betrokken, om hen bewust te maken van het belang goed voor de bossen te zorgen. Er zijn 9 nieuwe cameravallen geplaatst. Daarmee zijn 18 dier- en vogelsoorten waargenomen, wat een goed beeld geeft van de biodiversiteit. Het is ook een mooie indicatie dat dit gebied zich uitstekend leent voor ecotoerisme, en zo op een milieuvriendelijke manier inkomsten te genereren. MCDI heeft 9 imkers manieren geleerd om hun oogst te vergroten zonder de bijen te doden. En ze hebben 307 mensen geïnformeerd over bomen planten, duurzaam bosbeheer en hoe ze met hun gemeenschappen de meeste opbrengst uit bossen kunnen halen. Ondanks alle huidige Coronaperikelen en de daaruit voortvloeiende beperktere middelen heeft MCDI toch veel goed werk kunnen doen!

Sumatran Orangutan Society (SOS), Sumatra

Op Sumatra woont een deel van OIC’s restauratiemedewekers ter plaatse. Zo hebben ze het planten van bomen kunnen voortzetten ondanks de lockdowns, en een indrukwekkende 132.856 zaailingen geplant. Daarmee is ruim 228 hectare land hersteld. Ook de drie HOCRU-teams (Human Orangutan Conflict Response Unit) hebben tijdens de lockdown flink doorgewerkt. Ze hebben 22 orang-oetans gered en naar veilige gebieden of rehabilitatiecentra gebracht. Als gevolg van de Coronapandemie zijn de Indonesische nationale parken gesloten. Daardoor moesten honderden families het ineens zonder werk en dus inkomsten stellen. SOS heeft geld ingezameld en voedselpakketten uitgedeeld aan 558 families Bukit Lawang, Ketambe en Tangkahan. SOS is heel dankbaar met de hulp van al hun partners en supporters nog zoveel bereikt te hebben.