Palmolie is een lastig onderwerp. Vaak worden oerwouden gekapt om plaats te maken voor – veelal illegale – palmolieplantages. En als je erop gaat letten, zit palmolie in meer producten dan je zou denken. Er komen langzaamaan steeds meer producten op de markt met het RSPO-keurmerk. Maar nog lang niet iedereen is zich bewust van het belang om palmolie te vermijden of te vervangen voor duurzaam gewonnen palmolie.

Vorige week woonde Lucy van Sumatran Orangutan Society (SOS) een bedrijfsevenement bij over duurzame palmolie. Het Future Economy Network was gastheer voor dit evenement, waar mensen uit de bedrijfssector, NGO’s en onderzoekers samen kwamen om duurzame palmolie-industrie te bespreken. Met nadruk op wat we allemaal kunnen doen om duurzaamheidsdoelstellingen te behalen. Je vindt Lucy’s volledige verslag hier.

De belangrijkste boodschap is dat we allemaal de bedrijven en mensen kunnen steunen, die de palmolie-industrie de juiste kant op sturen. De experts zijn het erover eens dat de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) niet perfect is. Maar het gaat vooruit. En de standaarden die gelden voor palmolie zijn veel concreter dan voor de meeste andere oliën en vetten, waarbij voor velen zelfs geen regels van toepassing zijn. De vraag van consumenten is nog steeds de belangrijkste drijfveer voor verandering in de palmolieindustrie. Natuurlijk zou het fijn zijn wanneer producenten direct dingen goed zouden doen, kunnen we deze kennis wel gebruiken om de industrie te helpen de juiste keuzes te maken.

Vanuit deze gedachte zijn er een par dingen die je kunt doen.

  • Gebruik een app en boodschappenlijsten met de merken die hun zaakjes op een rijtje hebben
  • Neem contact op met je favoriete merken en vraag ze naar de herkomst van hun palmolie, als dat niet duidelijk op hun verpakkingen of website staat.Vertel ze dat het makkelijker is dan ze denken om over te stappen op duurzame palmolie.
  •  Laat mensen weten dat er ook duurzaam gewonnen palmolie bestaat. Er heersen veel misverstanden over. Dus als mensen willen weten wat ze kunnen doen, verwijs ze naar behulpzame informatiebronnen zoals de website van SOS.