De Sumatran Orangutan Society steunt het Forest and Wildlife Patrolteam (ForWPU). Zij werken met de Sumatraanse overheden om misdaden tegen het Gunung Leuserpark en haar inwoners aan te pakken. Dit is een belangrijk onderdeel van de strijd om orang oetans, olifanten, tijgers en andere diersoorten te helpen overleven.

Op maandag 1 juli heeft het ForWPUteam samen met de parkofficials een verdachte stroper opgepakt. Hij bleek in bezit te zijn van twee stukken tijgerhuid. De Sumatraanse tijger is Kritisch Bedreigd. Er bestaat nog steeds vraag naar lichaamsdelen, waardoor er op ze gejaagd blijft worden.

Undercover agenten hebben de dader ingerekend terwijl hij probeerde hun de stukken huid te verkopen. Hij zal nu volgens de Indonesische wet beschuldigd worden van stropen en kan maximaal 5 jaar gevangenisstraf en een boete van 100 miljoen IDR (omgerekend zo’n € 6.300).

Deze manier van werken is moeizaam. Het duurt lang en kan erg gevaarlijk zijn. We zijn de mensen die dit doen, en de dieren beschermen tegen illegale handel, zeer dankbaar.

We moeten proberen om niet te vergeten dat de mensen die stropen of bijdragen aan illegale dierenhandel, nog steeds mensen zijn. Veelal doen ze dit omdat ze geen andere opties zijn om een inkomen te verdienen. Daarom steunen we projecten waarbij ook de bewoners met al hun rechten, gevoelens en levensbehoeften in aanmerking genomen worden. Lees hier meer over SOS projecten.