Het is alweer bijna december… Wat vliegt de tijd! 2020 gaat de boeken in als het Coronajaar. Het maakt niet uit wat er verder gebeurt, alles wordt overstemd door besmettingsaantallen, vaccinatienieuws, reproductiegetallen en maatregelen. We hopen dit jaar snel achter ons te kunnen laten, en dat 2021 voor iedereen een mooi, gezond en gelukkig jaar zal zijn. Maar eerst hebben we de feestdagen nog. Sinterklaas, Chanoeka, Kerst, Oud&Nieuw. Natuurlijk moeten we allemaal manieren vinden om daar dit jaar invulling aan te geven. We kunnen helaas de feestdagen niet vieren zoals we gewend zijn. Maar we zien zoveel mooie en creatieve initiatieven om ons heen, dat we er alle vertrouwen in hebben dat ook dit zal lukken.

Als je nog op zoek bent naar leuke en verantwoorde cadeaus, heeft SOS een aantal tips op een rijtje gezet in een ethische winkelgids. Maar ook in Nederland zijn veel fijne originele en verantwoorde cadeautjes te vinden.

Wat denk je bijvoorbeeld van mooie herschrijfbare notitieboeken van steenpapier, waar dus geen bomen voor gekapt zijn én die tot wel 500 keer langer meegaan?

Lush heeft een hele reeks verpakkingsvrije cosmetica en doucheproducten. Niet op dieren getest, maatschappelijk verantwoorde ingrediënten en zonder overbodig plastic. Of kies voor de producten van Ben & Anna. Geen spannende namen en stralende kleuren, maar wel natuurlijke en veganistische producten, zoals shampoo, douchegel en tandpasta in tabletvorm. Praktisch voor onderweg zonder nutteloos plastic en overbodig toegevoegd water.

MBRC The Ocean maakt armbanden van nylon afkomstig van onder andere oude visnetten, en wordt geweven in één van de oudste touwfabrieken van Nederland. Met je aankoop EMBRACE je de oceaan en steun je de strijd tegen de plasticsoep.

In de webshop van More than Hip vind je veel originele en uiteenlopende cadeaus. Van portemonnees en toilettassen van gerecyclede autobanden of cementzakken tot aan sieraden en sleutelhangers van Tagua, een plantaardig ivoor. Heerlijke warme sjaals geweven van zachte yakwol of bamboe in mooie kleuren. Of wat denk je van kerstengeltjes of sieraden van gerecyclede blikjes?

En niet te vergeten onze eigen cadeautopper: de geschenkverpakking van Philadelhia  x Beautiful Cups. Een doos met 30 bekers in vijf unieke ontwerpen, gemaakt door kunstenaars met een beperking, uit de ateliers van Philadelphia. Verpakt en verzonden door de mensen van de werk- en dagbestedingslocatie De Schutsluis. Lees hier de verhalen achter de kunstwerken, of bestel meteen een eigen verpakking.