Aan de start van de COVID-19 pandemie, heeft de Indonesische overheid ervoor gekozen de orang-oetans te beschermen, en de gidsen die werken in de nationale parken, door die parken te sluiten voor toeristen. Dat was de juiste keus. Maar het heeft onbedoelde negatieve gevolgen.

Zonder verlofregelingen voor de nu werkloze gidsen, verdwijnen de inkomsten voor hun families plotseling. Hun voedselzekerheid komt in het gedrang, en ze weten niet wanneer bezoekers weer welkom zijn.

Mensen van SOS hebben hierover gesproken met hun vriend en collega Darma, die Nature for Change runt en al tientallen jaren in Bukit Lawang woont. Veel van de mensen die nu geen inkomens hebben zijn zijn vrienden en naasten, hij weet dat het een moeilijke tijd voor hen is. Hij heeft SOS een lijst gegeven van de noodzakelijke voorraden die de mensen zich nu niet kunnen veroorloven. SOS wil geld inzamelen om zoveel mogelijk families hierin te voorzien. Ze werken samen met Darma en het Orangutan Information Centre om de hulpgoederen te distribueren in Bukit Lawang, Tangkahan en Ketambe, drie van de populairste toeristenbestemmingen in het Leuser Ecosystem.

Help alsjeblieft ook om deze uitzonderlijk moeilijke tijd iets te verlichten voor de mensen die zo hard in hun portemonnee geraakt worden om de orang-oetans te beschermen. Het kost ongeveer 15 euro om een familie 10 dagen van voedsel te voorzien, of 47 euro voor een maand. Elke bijdrage, hoe klein ook, wordt erg gewaardeerd. Doneren kan hier: https://www.orangutans-sos.org/covid19-appeal-helping-guides-in-the-leuser-ecosystem en meer informatie over deze roep om hulp vind je hier: https://www.orangutans-sos.org/helping-guides-appeal-faq/