Nu COVID-9 een wereldwijde tragedie met verstrekkende gevolgen blijft, blijft Mpingo Conservation & Development Initiative (MCDI) de gezondheid en veiligheid van hun personeel en de lokale bevolking voorop stellen. De mensen in de lokale gemeenschappen zijn bijzonder kwetsbaar voor de effecten van de pandemie, dus MCDI doet er alles aan om besmetting te voorkomen. Ze doen nog steeds geen veldwerk, planten nauwelijks bomen en oogsten niet tot het weer veilig is. Hun staf werkt achter de schermen hard door, binnen de voorzorgsmaatregelen van de overheid.

Hoewel het planten van bomen nu sterk vermindert vanwege COVID-19, is het ze toch gelukt om zo’n 700 boompjes te planten in Mavuji village, in het Kilwa district.Het plaatselijke joggingteam was al in het dorp, en vormde dus geen gevaar voor de gemeenschap. Natuurlijk hebben ze zich daarbij wel nauwlettend aan de maatregelen gehouden.

Mei is de laatste maand van de lange regen. Juist die regen is zo nodig om de zaden te laten groeien, dus daarna worden niet veel zaden meer geplant. Wel worden de reeds geplante zaailingen natuurlijk goed verzorgd tijdens het droge seizoen tot ze weer uitgeplant kunnen worden. Ze hebben goede hoop dat het veldwerk later dit jaar weer volledig hervat kan worden wanneer de gezondheidssituatie weer verbetert. Zij zijn hun partners en donateurs waaronder Beautiful Cups, heel dankbaar voor alle steun, ook dit jaar.  We zijn tussen afgelopen januari en april totaal 7181 bomen gezaaid, die door de lokale bevolking zal blijven verzorgen. Dat is een prachtig aantal en zal flink bijdragen aan het herstel van de aangetaste bosgebieden en bescherming van bedreigde en kwetsbare diersoorten.