Tanzania is één van de meest biodiverse landen in Afrika en biedt een thuis aan veel verschillende diersoorten. Maar door de ontbossing raken veel dieren hun natuurlijke habitat kwijt. Daardoor is het aantal bedreigde dieren in de afgelopen tien jar verdrievoudigd. Het Lindigebied waar MCDI veel werkt, staat bekend om zijn bosgebieden met hun grote verscheidenheid aan dier- en vogelsoorten. Met de hulp van MCDI wordt steeds meer van dit land duurzaam en maatschappelijk verantwoord beheerd. Nu de aandacht voor hun werkzaamheden en daarmee financiële hulp groeit, kan MCDI zich naast het behouden van de bossen en planten van bomen, ook concentreren op het bestuderen en beschermen van de dieren.

Voorheen was het moeilijk om de rijke dierenwereld te observeren. Dat gebeurde met name door patrouilles door Village Natural Resource Committees (VNRCs). Maar omdat die patrouilles overdag waren, gaven ze gene inzicht in de aanwezigheid en het gedrag van nachtdieren. In 2017 heeft MCDI zes gecamoufleerde cameravallen gekregen. Deze camera’s zijn nauwelijks waarneembaar voor de dieren en reageren op een bewegingssensor. Na het succes van eerste onderzoeken kwamen er drie camera’s bij waarmee ze dieren ongestoord kunnen observeren. Zo hebben ze al veel nieuwe en zeldzame dieren op de gevoelige plaat vastgelegd zonder hen te storen. Bijvoorbeeld olifanten, luipaarden, aardvarkens, bushbuck antilopes, Afrikaanse civetkatten, bavianen, nijlpaarden en meer. Voorheen wist men bijvoorbeeld niet eens dat luipaarden in het gebied voorkwamen.

De mensen van de VNRCs hebben ook les gekregen in het onderhouden van de camera’s en protocollen voor het monitoren van wilde dieren. Zo geven de camera’s dus veel inzicht in de biodiversiteit en het gedrag van de dieren. En kunnen we nog beter het belang van ons werk verklaren.

 

Luipaard in de nacht op cameravalbeelden

Olifant ‘gevangen’ door de camera

Aardvarken in de nacht

Mannetjes Bushbuck-antilope

Vrouwtje Bushbuck-antilope

‘Giant’ Elandantilope in beeld

Een toom kuifparelhoenders

En een familie wrattenzwijnen